Cum mă racordez la rețeaua de gaze naturale?

1.Cui trebuie să mă adresez pentru a fi alimentat cu gaze naturale pentru prima dată?

Furnizorul dumneavoastră de gaze naturale, Gaz Vest Trading vă va ajuta să vă adresați operatorului de rețea de distribuţie gaze naturale din zona unde este situat locul de consum pentru care se doreşte racordarea la gaze.

Operatorul reţelei are obligaţia să acorde acces la sistemul de distribuţie solicitanţilor, în mod transparent, obiectiv şi nediscriminatoriu.

2.Ce pași trebuie parcurși pentru încheierea contractului?

Gaz Vest Trading vă va ajuta să parcurgeți toți pașii până la racordarea locului de consum la rețeaua de distribuție:

  1. Obţinere aviz tehnic de racordare – de la operatorul de rețea din zonă;
  2. Depunerea documentelor necesare pentru racordarea locului nou de consum însoţită de cererea tip pentru obţinerea avizului tehnic de racordare;
  3. Emiterea facturii pentru taxa de elaborare a avizului tehnic de racordare;
  4. Dovada plăţii taxei de elaborare a avizului tehnic de racordare;
  5. Eliberarea avizului tehnic de racordare;
  6. Încheiere contract de racordare;
  7. Proiectare şi execuţie instalaţie;
  8. Recepţie instalaţie;
  9. Încheiere contract de furnizare gaze naturale cu Gaz Vest Trading.

 

Cum schimbi furnizorul de gaze naturale?

  1. Doriți să schimbați furnizorul actual de gaze naturale?.

Vă rugăm să luați legătura cu unul dintre reprezentanții noștri telefonic: 0257250125 sau prin e-mail: contractare@gazvesttrading,com.

  1. Cum pot denunța contractul și să schimb furnizorul de gaze naturale?

În conformitate cu legislația secundară elaborată de ANRE, clientul final are dreptul să denunţe unilateral contractul încheiat cu furnizorul său de gaze naturale înainte de ajungerea la termen, cu respectarea condiţiilor contractuale.

Încetarea contractului de furnizare prin denunţare unilaterală de către clientul final nu are niciun efect asupra obligaţiilor decurgând din executarea contractului până la momentul încetării acestuia. De asemenea, furnizorul are obligaţia să notifice clientul final cu privire la orice intenţie de modificare a condiţiilor/clauzelor contractuale şi să informeze în momentul notificării cu privire la dreptul de a denunţa contractul, în cazul în care clientul final nu acceptă noile condiţii notificate.

În ceea ce privește schimbarea furnizorului de gaze naturale, amintim că acest proces este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. Clientul final are dreptul să schimbe furnizorul de gaze naturale ori de câte ori doreşte, fără ca vreunul dintre operatorii economici implicaţi să aibă dreptul să se opună. În acest scop, clientul final are dreptul să denunţe contractul încheiat cu furnizorul actual.

De asemenea amintim faptul că schimbarea furnizorului de gaze naturale se va face cu respectarea condiţiilor contractuale și ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale , aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare.

  1. La schimbarea furnizorului, există vreun risc de deconectare?

Nu, pe durata derulării procesului de schimbare a furnizorului este asigurată continuitatea în alimentarea cu gaze naturale a locului de consum.

  1. Care sunt motivele care ar putea să mă împiedice să schimb furnizorul?

Odată cu liberalizarea pieţelor de energie, a fost implementat cadrul legal care să permită tuturor clienţilor finali de gaze naturale, indiferent de natura consumului (casnic sau noncasnic), să îşi aleagă furnizorul dorit şi să încheie cu acesta contracte pentru furnizarea gazelor naturale pentru locul sau locurile sale de consum.

  1. Pot schimba furnizorul fără sa plătesc penalități?

Toţi clienţii finali de gaze naturale au dreptul să îşi schimbe furnizorul, cu respectarea condiţiilor contractuale și ale Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea platformei online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale şi pentru contractarea furnizării de energie electrică şi gaze naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 3/2022, cu modificările şi completările ulterioare. Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia.

  1. Cât mă costă schimbarea furnizorului?

Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia.

  1. Procesul tehnic de schimbare al furnizorului se desfăşoară în 24 de ore prin POSF.

 

Cine este responsabil de funcţionarea instalaţiei de gaz în condiţii de siguranţă?

Responsabilitatea bunei funcţionări a sistemului de distribuţie (conducte, branşament, inclusiv post de reglare măsurare: regulator + contor) revine companiei de distribuţie a gazelor naturale.

Responsabilitatea funcţionării instalaţiei de utilizare exterioare şi interioare (de la regulator şi contor până la aparatul de utilizare a gazelor naturale) revine consumatorului.

 

Care este data scadenţei facturii de gaze naturale?

Data scadenței este înscrisă pe prima pagină a facturii

 

Când se sistează furnizarea de gaze naturale în caz de neplată?

În cazul consumatorilor casnici, furnizarea gazelor naturale se sistează începând cu a 46-a zi de la data emiterii facturii, cu preaviz de 15 zile calendaristice.

În cazul consumatorilor noncasnici, neplata facturii în termenul de scadenţă este urmată, în termen de 5 zile, de informarea consumatorului prin preaviz cu privire la sistarea furnizării de gaze naturale începând cu a 36-a zi de la emiterea facturii.

 

Cum se face reconectarea la retea in caz de neplată a facturilor de gaze naturale?

In caz de sistare alimentare cu gaze naturale pentru neplata, este necesară achitarea facturilor restante, a taxei de  sistare/reluare alimentare cu gaze naturale, a dobanzilor penalizatoare si a garanției de plată (garantia este calculată la nivelul a două luni cu cel mai mare consum înregistrat în ultimele 12 luni de consum). Dovada platii se va transmite furnizorului de gaze naturale.

Reluarea alimentarii cu gaze naturale se efectueaza in termen de 24 ore de la solicitarea clientului, tinand seama de indeplinirea obligatiilor mentionate mai sus, cu condiţia permiterii de către clientul final a accesului reprezentantului operatorului în vederea reluării alimentării cu gaze naturale la locul de consum si dacă nu este expirată verificarea/revizia instalatiei de utilizare. Solicitarile de reluare transmise dupa orele de program se iau in considerare in urmatoarea zi lucratoare.

 

Cum se face reconectarea la cerere la sistemul de distributie gaze naturale?

In caz de deconectare la cererea clientului, primul pas este transmiterea către furnizorul de gaze naturale a unei solicitări de reconectare si dupa caz, incheierea unui nou contract de frunizare.

Dacă perioada de deconectare a fost mai mare de 6 (șase) luni, pentru reconectare este necesară efectuarea reviziei tehnice a instalației de utilizare.

Furnizorul va solicita distribuitorului reconectarea, iar in termen de maximum 24 de ore clientul va fi reconectat cu condiţia permiterii de către acesta a accesului reprezentantului operatorului în vederea reluării alimentării cu gaze naturale la locul de consum si dacă nu este expirată verificarea/revizia instalatiei de utilizare. Solicitarile de reluare transmise dupa orele de program se iau in considerare in urmatoarea zi lucratoare.

 

Care sunt condiţiile şi modalitatea de obţinere a ajutoarelor de încălzire?

Cererile de acordare a ajutoarelor de încălzire sunt puse la dispoziţia clienţilor de către autorităţile locale (primării, consilii locale). Clientul completează cererea şi o depune la Serviciul de Asistenţă Socială al primăriei din localitatea unde îşi are domiciliul. După aprobarea dosarelor de către autoritatea locală, aceasta are responsabilitatea de a trimite firmei noastre un centralizator cu toţi beneficiarii ajutoarelor de încălzire.
Menționăm că valoarea ajutorului de încalzire nu poate depăși valoarea facturii de gaze naturale.

 

Cine şi când efectuează verificările tehnice şi reviziile periodice?

Verificările tehnice şi reviziile periodice se efectuează de firmele autorizate A.N.R.E. şi ISCIR. Operaţiunile de verificare tehnică se efectuează maxim din 2 în 2 ani iar cele de revizie periodică maxim din 10 în 10 ani. Recomandăm efectuarea riguroasă a verificărilor tehnice şi a reviziilor periodice la termenele stabilite, pentru evitarea evenimentelor nedorite care pot duce chiar şi la pierderea de vieţi omeneşti. Revizia instalației se face obligatoriu după o perioadă de 6 luni de nefuncționare indiferent de motivul nefuncționării instalației.